Co je to ten kinesiotaping – fakta a mýty

“Můžeme to zkusit zatejpovat” je věta, kterou možná uslyšíte u fyzioterapeuta poté, co si vyslechne vaše obtíže. Vytáhne pak barevnou lepící pásku a ostré nůžky. Jak mi tohle může pomoci? O tejpování, nebo odborně kinesiotapingu, panuje mnoho mýtů a nesrovnalostí. Jak to s nimi doopravdy je?

1. mýtus: tejp je jen placebo

Tejpy jste určitě viděli i v televizi na sportovcích na Olympiádě. Myslíte, že by si ho vrcholoví sportovci při svých nejdůležitějších momentech v kariéře nechali lepit jen tak pro lepší pocit? Tejping má opravdu svůj odborný základ a vysvětlení. Lepení tejpů má svoje pravidla a zásady, bez kterých nemohou správně fungovat. Roli tu hraje míra napnutí tejpu, odkud kam tejp lepím a v jaké pozici ho lepím. Správně nalepený tejp nám může například pomoci zastabilizovat kloub po úrazu či podpořit sval při pohybu.

2. mýtus: ortéza nebo bandáž je lepší než tejp

V některých případech může opravdu být ortéza nebo bandáž vhodnější, to nejlépe zhodnotí fyzioterapeut. Správně nalepený tejp ale dokáže tyto techniky nahradit a navíc má oproti nim spoustu výhod. Tejp vám nijak nebrání při pohybu, neomezuje ani průtok krve a lymfy a vejdeme se s ním do boty a můžeme ho nosit pod oblečením. Tím že skvěle přilne ke kůži ho po chvilce ani necítíme. Tejp se výborně hodí při akutních potížích, když si například při sportu natáhneme sval, vymkneme kotník či poraníme vazy v koleni.

3. mýtus: s tejpem se nemůžu koupat

Můžeme. Kvalitní tejp je voděodolný, můžeme se s ním sprchovat, koupat a dokonce s ním i jít do bazénu. Neuvěříte, kolik lidí tomu stále nevěří a při koupání si zatejpovanou oblast obaluji iglitem či se pár dní dokonce nekoupou. Zásadnější pro výdrž tejpu je zatejpovanou část těla opatrně osušovat ručníkem (jen dotykem, ne drhnutím) a před lepením tejpu je třeba, aby pokožka byla čistá a suchá a ideálně oholená.

4. mýtus: čím déle tejp vydrží tím lépe

Tejp po zhruba 5 dnech ztrácí svoji elasticitu a tak i svoji účinnost. Proto nemá smysl ho držet na kůži přes týden. Navíc po pár dnech nošení tejpu jo dobré si dát alespoň den až dva od tejpu pauzu před dalším zalepením (pokud je potřeba), aby si pokožka mohla odpočinout.

5. mýtus: barva tejpu určuje jeho vlastnosti

Všechny barvy tejpů mají stejné vlastnosti, není to jako u tzv. therabandů, kde barva určuje míru elasticity. U kinesiotapingu je barva opravdu jen otázka vkusu. Vybrat si můžete od tělové barvy, přes výrazné barvy jako je růžová, modrá či žlutá až po černou.

6. mýtus: tejp můžeme koupit i v Lidlu a doma si ho sám nalepím

Ano, to můžeme. Tam ho máte už i předstříhaný a snad i s návodem, jak a kam si ho nalepit. Otázkou je ale kvalita ošetření takovým tejpem ve stylu udělej-si-sám. Mám  zkušenost, že tejp se vyplatí koupit kvalitní (5 metrová rulička vyjde na 200 – 300 kč). Délku tejpů je potřeba vždy odměřit individuálně, podle toho co a jak chci zalepit. To vám nejlépe ukáže fyzioterapeut po odborném vyšetření.

Pro více informací, koukněte na video, které jsem nedávno natáčela pro server prozeny.cz. Dozvíte se v něm, jak si správně zatejpovat vyvrknutý kotník, tenisový loket a bolavou krční páteř.

Zkoušeli jste někdy tejp? Máte s ním dobrou zkušenost?

 

Leave a comment