Cvičení doma – jak si vytvořit zdravý návyk?

Už nespočetkrát jsem se snažila ve svém každodenním životě o nové a lepší návyky. Nečíst si u jídla. Vstávat o víkendech dřív než těsně před polednem. Začít se otužovat. A zjistila jsem, že člověk jde přirozeně tou nejsnadnější a nejpohodlnější cestou a u nových činností, které mu nedělají bezprostředně dobře, dlouho nevydrží.

Pokud se z nich nestane návyk.

Tedy samozřejmá součást denního programu. Stejně tak jako čištění zubů. Myslím si, že málokomu dělá zubní hygiena potěšení a přesto si zuby dvakrát denně se samozřejmostí všichni čistíme.

Mám zkušenost, že úplně stejně pevný návyk si může každý vytvořit i s dalšími činnostmi. Například s pravidelným domácím cvičením. Vytváření návyku vyžaduje hlavně zpočátku velkou sebe-disciplínu. Mně i lidem v mém okolí se osvědčily následující tipy.

Co mi cvičení přinese?

Pro udržení návyku je dobré si uvědomit, proč vlastně začínám cvičit a co mi pravidelná disciplína přinese.  Ať už cvičím kvůli zbavení se bolesti, lepší kondici, snížení váhy či lepšímu osobnímu pocitu. Na výsledku však nelpět. Cvičit a nechat se příjemně překvapit.

Malými kroky

Nejlepší je začít malými dávkami cvičení, které dobře včleníme do našeho denního režimu. Stačí 5 minut denně.

Nařídit si budík o 5 minut dřív může být řešením pro ranní cvičení. Pokud i to je silně nepříjemná představa, jako třeba pro mě, nechte nastavení budíku jak je a zkuste si lépe zorganizovat své ranní rituály. Příprava oblečení, tašky, snídaně a svačiny večer před vám ušetří pár minut, které můžete věnovat protažení těla. I díky němu pak třeba zbytek ranních činností a celého dne zvládneme s větším elánem.

Nevynechat

Aby se návyk stal skutečně návykem je potřeba dennodenní pravidelnost. 5 minut na karimatce ale denně. Pro vytvoření návyku je potřeba 30 dní. První týdny budou opravdu zásadní a nejtěžší. Je třeba cvičit opravdu i v dny, kdy se nám vůbec nechce.

K disciplíně nám může pomoci zapisovat si odcvičené dny do diáře nebo si vytisknout formulář pro cvičební plán.

Je potřeba se připravit na to, že první týdny budou hlavně o přemlouvání se. Ale uvidíte, že po překonání prvních týdnů bude vytvořený návyk sám o sobě příjemně nutit nás.

Stejný čas, stejné místo

K vytvoření pevného návyku je dobré, aby cvičení mělo pevné místo ve vašem denním plánu i domově. Díky dodržení stejné doby a stejného místa se z cvičení stane podmíněný reflex, který nám pomůže cvičit s železnou pravidelností.

Výmluvy

Největší nástrahou nám je naše mysl, která nám neustále předkládá důvody, proč dnes vynechat. Dnes ne, cítím se fakt unaveně. / Radši zůstanu déle v posteli. / Stejně to nemá cenu. Když dnes vynechám, nic se nestane. / Lepší bude… Vždycky se něco najde.

Lepší tedy je nad cvičením nepřemýšlet ale rovnou se postavit na podložku a začít cvičit.

Shrnuto a podtrženo

Nejdůležitější je prostě začít, vydržet a pak se těšit z velmi dobrého pocitu, že jsme překonali sami sebe a udělali něco (mnoho!) pro vlastní zdraví.

Pokud Vám v článku chyběl návod, CO cvičit, odpovědí Vám může být Pozdrav slunci, který je komplexním cvičením pro celé tělo a zabere akorát těch 5 minut 🙂

Odkaz na detailní návod ke cvičení Rišikéšského pozdravu slunci najdete zde.

 

A jak se daří pravidelně cvičit vám?

 

 

 

Leave a comment